Lieve mensen

De lessen van het cursusjaar 2012 zijn op volle gang, Een groep eerste jaars , twee groepen tweede jaars en een derde jaars-groep. In het laatste jaar maken de leerlingen een eindwerkstuk. De opdracht van dit jaar is, maak een werkstuk van je tien favoriete kruiden.

Naar aanleiding van deze opdracht kreeg ik een gesprek met een leerling van het derde jaar. Een van zijn kruiden was de Citroenmelisse. Een prachtige vaste plant , die in vele tuinen staat. Veel mensen weten niet hoe waardevol dit kruid kan zijn.

Een antivirale werking heeft de Citroenmelisse . Dus de ziekten die veroorzaakt worden door virussen zoals verkoudheid, gordelroos, pfeiffer en ook een koortslip pakt hij aan. Als u de plant
bekijkt, ziet u dat de bloemetjes op het middengebied van de plant bevinden. Daar zit zijn kracht, zo ook op ons middengebied. Het hart wordt gekalmeerd, het kruid helpt de nerveuze maag, wat zich uit in misselijkheid en krampen. En de milt staat hij bij, als die om een bepaalde reden vergroot is.

Citrioenmelisse ondersteunt ook het ritmisch gebeuren. Wat is uit in de ademhaling en hartwerking. Maar er is nog een ritmische werking in het lichaam actief. Namelijk de werkzaamheid van het autonome zenuwstelsel. Zij zorgt o.a. voor een balans van rust en arbeid en is werkzaam in al de organen. Een parasympatische en een sympathische werking.

Balans vinden? Is dat de boodschap van de Citroenmelisse? Misschien, de Middeleeuwers wisten dit zeker. Zij maakten van Citroenmelisse een extract wat zij Levenswater noemden. Volgens onze voorouders verjongden deze vloeistof de mens . Er kwam weer een nieuwe lente in hun leven bij het drinken van citroenmelissewater. Mijn leerling en ik raakten nog lang niet uitgepraat over dit mooie kruid, want er is nog veel meer te vertellen over Citroenmelisse. Maar dit is een nieuwsbrief en er zijn nog meer berichten.

Een nieuw voorjaarscursus start op 19 maart. Annet van Tweel en Yvonne Koomen verzorgen een aantal lessen waar kruiden uitvoerig besproken worden. Voor velen mensen een eerste kennismaking met de kruidengebeuren.

Er is op zondag 8 juli 2012 een open- kruidendag . De tuin is in die tijd op zij mooist en de leerkrachten ook: stralende cursusleiders.

Op zaterdag 2 juni is er een kruiden- informatiedag. Het maken van kruidenthee, zalven en oliën en het bekijken van de kruidenmappen die de cursisten gemaakt hebben, zijn een van de vele activiteiten op die dag. De citroenmelisse thee wordt absoluut gezet die dag . Als u de thee eerder thuis wil zetten volgt hier het recept.

Benodigdheden: twee handjes melisseblaadjes (de steeltjes mogen erbij) , een kan water. Bereidingswijze: verwarm het water tot het kookpunt; laat het kokend water even afkoelen (de kook eraf) ; vul de theekan met water en de kruiden ; Deksel op de pot en minstens tien minuten laten trekken ; Eventueel de citroenmelissethee zeven.

Ik wens u een mooie nieuwe lente toe. 

Trudy van Diepen -Stam