De kruidenkoffer

De kruidenkoffer

'Mijn oortjes doen pijn'

Welk kruid sluit aan bij keel- en verkoudheidsklachten?

Tijm
Een geschikt kruid hiervoor is de welbekende tijm. Velen kennen het wel als drank of siroop. De Griekse benaming voor dit kruid is Thymus vulgaris. Thymus verwijst naar het woord thumus, dat moed, kracht betekent, maar ook naar het Griekse woord thymos: levensadem. Met vulgaris wordt de echte tijm bedoeld, het meest voorkomende soort. Er is ook een tijm die luistert naar de naam Thymus serpyllum, oftewel de kleine tijm. Beide zijn geneeskrachtig. Als wij het woord Thymus horen, doet het ons ook denken aan de thymusklier die door de tijm aangespoord wordt.

Tijm heeft houtachtige takjes en kleine leerachtige blaadjes. Zij is wintervast en elk jaar komen er nieuwe groene stengeltjes met de lila-achtige bloemetjes. In vroegere tijden werd tijm in het badwater gestrooid. De soldaten die klaarstonden de oorlog in te gaan werden de avond voor de strijd gedompeld in een tijmbad, zodat zij de moed en kracht kregen om dapper ten strijde te trekken.

Het sterke punt van de tijm is de geur. Als je de plant maar even aanraakt, ruik je direct de tijmgeur. Geuren bestaan uit moleculen die invloed hebben op onze hersenactiviteiten en kunnen ons organisme helpen te kalmeren, te activeren of ongewenste gasten te weren. Deze geuren prikkelen het onbewuste zenuwstelsel. Dit autonome zenuwstelsel kalmeert, mede door de tijm, de spanning rond de luchtwegen. Tijm heeft iets afwerends: kom niet te dicht in mijn buurt, laat mij maar met rust. Zo is ook het mensentype dat bij de Thymus hoort: onopvallend en teruggetrokken. Tijm geeft deze mensen moed en dat is het sleutelwoord bij dit kruid: het geeft levensadem.

Natuurlijk werken ook de inhoudsstoffen van deze plant mee. Een ervan is de thymol. Deze stof is antiseptisch en wordt daarom ingezet bij vele aandoeningen van keel en luchtwegen. Het kruid heeft ook een schimmelwerende functie en kan gebruikt worden bij voetschimmel en candida. Bij candida spreken wij over verzuring van weefsel. Zoals al vermeld, heeft de plant ook invloed op de thymusklier. In de kinderjaren is het van groot belang de thymusklier te ondersteunen. Mede door dit orgaan ontwikkelt zich het immuunsysteem.

Tijm doet veel voor het afweersysteem van het kind, o.a. het verhogen van de aanmaak van witte bloedcellen, zodat vele keren de witte soldaten (bloedlichaampjes) op pad kunnen gaan om de vijand te verslaan. Ook versterkt tijm het zelfvertrouwen van het kind. Wist u dat men soms in oude boeken takjes tijm legde om verzuring van de bladen te voorkomen en zo het boek in goede kwaliteit te houden. Zo ook met aardappelen. Als men tijmtakjes over een mand met aardappelen strooit, spruit de aardappel niet; het weefsel ervan blijft sterk.

Voor meer informatie en contact kruidenvrouw.nl

De kruidenkoffer

'Auw mijn buik'

Diarree
Bij diarree is sprake van lozing van ongevormde ontlasting. Dit kan veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Deze ziekmakers veroorzaken een irritatie van de darmwand en dit kan leiden tot misselijkheid, overgeven en diarree. Ook zenuwen kunnen een rol spelen.

Welk kruid sluit aan bij diarreeklachten?

Braam
De officiële naam voor deze struik is de Rubus fructicosus. Rubus komt van het Griekse woord raptoo, wat steken betekent. Fruticosusis is de Latijnse benaming voor struik. De braam is te vinden aan wegkanten en veelal op schrale grond. De liggende en klimmende stengels worden wel zo’n vijf meter lang en zitten vol doornen. Als de stengels de grond raken, worden op die plek nieuwe wortels gevormd en daardoor wordt de braam een onuitroeibare plant. Niet uit het veld te slaan. De bloeitijd is nogal wisselend, zo ook de vruchtvorming. In de late herfst kan de struik nog bloeien, terwijl rijpe en onrijpe vruchten naast de bloemknoppen en de bloesems te vinden zijn. De kleur van de bloemen is wit tot bleekroze. De vruchten zijn eerst rood en later donkerder tot zwart. In de Romeinse tijd kauwde men op de blaadjes van de braam om het tandvlees te versterken. Toen in Duitsland in 1907 een dysenterie-epidemie heerste, leerden de mensen pas echt de kracht van de braam kennen. Zij kookten 20 minuten lang de in stukjes gesneden gedroogde wortel van de braam en dronken de thee zonder suiker en zo heet mogelijk. Kinderen kregen een slappere thee. Werd de thee niet verdragen, dan probeerde men het telkens weer, totdat de maag het wel opnam.

De braam heeft tegengestelde krachten in zich: activeren en kalmeren. Hij prikt en weert zich af door zijn stekels, maar als je het blaadje aanraakt, voelt dit zacht aan. Met deze eigenschappen doet de braam veel voor ons lichaam. De braam met zijn stekels werkt op diep niveau in ons lichaam. Alle opgehoopt vuil en onnodige resten probeert hij los te wrikken om ons lichaam schoon te maken en soms doet hij dit met harde hand. Hij kan namelijk koorts en huiduitslag oproepen, om zo weer schoon schip te maken in het lichaam.
Het kruid kan zich ook anders gedragen; en door dit kruid in te nemen kan het plezier in het leven blijven bestaan. Een jongen vertelde eens dat hij met zijn ouders en een gezelschap op reis ging naar Zuid-Amerika. De hele groep kreeg na enkele dagen buikklachten, wat zich uitte in buikpijn, overgeven en diarree. Behalve het gezin omdat zij elke dag braamblaadjes kauwden, hierdoor konden zij genieten van het mooie land.

Wat doet de braam bij voedselinfecties?

Het kruid maakt het lichaam vrij van ongewenste gasten; dat doet de plant niet alleen door de vele mineralen en vitaminen, maar het kruid doet meer. De braam bevat namelijk power en vuurkracht. Het is een harde werker, die onverstoorbaar doorgaat om onze gezondheid op een hoog peil te brengen. Als wij aan de geneeskrachtige werking van de braam denken, komt de associatie naar boven: voor, tijdens en na de ziekten en aandoeningen. Na ziekte zorgt de braam namelijk voor een versterkte weerstand. Eén ding moet er wel bij vermeld worden, namelijk dat de braam een stoppende werking heeft. Dus in geval het kind weer op krachten moet komen en het een neiging heeft tot obstipatie, kan men beter weegbreethee in plaats van braam geven. Als uw kind te veel vocht verliest, voeg een snufje zout aan de kruidenthee. Als u het niet vertrouwt, raadpleeg een arts.
Wanneer kunt u de braam voor het kind gebruiken?
Spugen, diarree, buikpijn, onrustige maag, opgezette lymfeklieren, griep, oorontsteking, Bij verlaagde weerstand door vervuild organisme, zoals aften in de mond.

Voor meer informatie en contact kruidenvrouw.nl

De kruidenkoffer

'Alles jeukt'

Welk kruid sluit aan bij huidproblemen?

Viooltje
De Latijnse benaming is Viola tricolor. Viola verwijst naar de kleur violet. Een van de meest sprekende kleuren van de plant. Tricolor verwijst naar de drie kleuren van het bloemetje. In elk land heeft het viooltje een andere naam die niet zozeer een Latijnse achtergrond heeft. Zo wordt in Duitsland het plantje Stiefmütterchen genoemd. In Frankrijk heet de plant pensée sauvage. Het plantje houdt van elke grond mits het niet te erg bemest is. Het blad is eivormig en kartelig. De kleur van de bloem varieert, al komt paars bij elk plantje voor. Andere kleuren, die Viola tricolor zo mooi maakt zijn wit, geel en blauw.

Viooltjes hadden in het verleden een sterke symbolische betekenis. In de Koning Arthur legendes waren de viooltjes de voorspellende bloemen voor de Ridders van de Ronde Tafel. De bloemblaadjes werden geplukt om geheime voortekenen te ontdekken. Als het blad vier lijnen had, betekende dit hoop. Als de lijnen dik waren en naar links neigden voorspelde dit problemen, hoe dan ook. In Frankrijk stond het viooltje symbool voor herinnering. In de tijd dat Napoleon was verbannen, was het in dit land verboden het viooltje als embleem te dragen. Men mocht geen herinnering meer aan deze keizer hebben.

Viola tricolor hoort bij het vlinderachtige kind. Tenger, gevoelig en soms daarom ook kwetsbaar. De kwetsbaarheid van het kind heeft een relatie met de uitstraling van het viooltje. De bloem gaat extra groeien, wanneer de andere planten het viooltje willen overwoekeren. Het viooltje laat deze kant van zichzelf ook aan de kinderen zien. Hij versterkt hun huid en daadkracht. ‘Niet uit het veld laten slaan.’

De huid van een kind vertoont soms eczeem, rode plekjes of andere aandoeningen. Het viooltje zuivert de huid door de lever te stimuleren. Droog eczeem, rode schilferige plekken verwijzen naar onvoldoende werking van de lever. Het kan zijn dat het kind te veel afvalstoffen in zijn bloed heeft, bijvoorbeeld na vaccinatie of een

verkoudheid. Bij nat eczeem, een meer vochtige huidaandoening denken wij aan minder goed werkende nieren. Kruiden gericht op de nieren wordt bij deze aandoening aanbevolen.
Het viooltje heeft een stof in zich die wij ook bij de wilg vinden: salicylzuur. Deze inhoudsstof heeft als eigenschap dat zij het bloed enigszins verdunt, de pijn vermindert en de koorts aanpakt. Deze eigenschappen passen goed bij kinderziekten, die nu op een natuurlijke manier begeleid worden.

Het viooltje haalt ook het meest kwetsbare van het kind naar boven en integreert dat stuk in zijn eigen wezen. En nu ik dit opschrijf, strijkt een vlinder op mijn notitieblok. Even is alles één. De werking van viooltje lijkt erg op die van het madeliefje. Wij nemen het madeliefje als kruid bij het stevige kind met wie ogenschijnlijk niets aan de hand is. Het viooltje gebruiken wij bij het vlinderachtige, tengere kind.
Als het kind astmamedicatie gebruikt, is het niet aan te raden dit kruidje te gebruiken.

Wanneer kunt u viooltje voor het kind gebruiken?
Eczeem (droog, nat, luiereczeem en dauwworm), netelroos, acne, jeuk, berg (huidschilfers op het hoofd), koorts en huiduitslag. Een combinatie van huiduitslag en beginnende astma, verkoudheid. Nervositeit die zich uit in huidaandoeningen. Het tengere, kwetsbare kind, dat onvoldoende weerbaar is.

Voor meer informatie en contact kruidenvrouw.nl

De kruidenkoffer

'Het drukke kind'

Het drukke kind
Volgens de kruidendeskundige zijn er kinderen die opvallen door hun gedrag. Enkele kenmerken hiervan zijn: wisselende stemmingen, chaotisch, verrassende uitspraken, sfeer aanvoelend, dromerig, moeilijk grenzen stellend, zorgzaam. Vaak herkennen de ouders deze eigenschappen bij henzelf uit hun vroegere jaren. Er zijn twee hersenwerkingen in ons die verbonden zijn met een hersenbalk, de corpus callosum. De linkerhersenhelft vertegenwoordigt de ratio, taal, getallen en de intelligentie. De rechterhersenhelft is actief in waarneming in beeld en vorm, muziek en intuïtie. Bij gevoelige kinderen is de laatst genoemde hersenwerking heel actief. Met andere woorden, veel in zijn of haar leven wordt bepaald door beslissingen van het rechterbrein. Zo kan het kind op school het heel goed vinden met een leerkracht, terwijl het contact met een andere leraar een drama is. Dit komt omdat dat de ene leerkracht beter aansluit bij het kind. Deze kinderen voelen zich vaak niet thuis in deze wereld, waar de ratio, wetenschap en intelligentie een belangrijke rol spelen. Velen van hen zijn gevoelig voor verslavingen, niet omdat zij te weinig karakter hebben maar zij willen vluchten uit deze wereld. ‘Houd van mij zoals ik ben.’ Dat vragen de kinderen aan hun dierbaren. Deze kinderen worden meer geaard als ze de liefde van hun ouders ervaren en gaan hierdoor blijer door het leven. Het gevoelige kind heeft intuïtief een mening over medicatie tijdens zijn of haar ziekte. Dat is fijn voor de ouders want dan kunnen zij samen kiezen uit de juiste medicatie of kruiden.

Wat voor kruid sluit aan bij te drukke kinderen?

Sint-Janskruid
De Latijnse naam voor dit kruid is Hypericum perforatum. Hypericum vindt zijn oorsprong bij de Griekse woorden; hyper en eikon; een verwijzing naar een hogere geestverschijning, die kwade geesten kan verdrijven. Perforatum wil zeggen doorboord; de blaadjes van deze plant zijn voorzien van kleine gaatjes. In Nederland, maar ook in landen om ons heen is het kruid naar Johannes de Doper vernoemd; hij was immers de lichtbrenger in vroegere tijden en zo beschouwde men dit kruid ook. De plant komt in maart tevoorschijn uit de grond, na een winterlang rusten in de aarde. Je ziet in het voorjaar heel kleine blaadjes en je vraag je af, is het hem wel of niet? Als ik nu in mijn tuin kijk, zie ik overal de hypericum bloeien.
De plant is bovenaan sterk vertakt.
De blaadjes blijven klein en zijn ovaalvormig. Als je ze tegen het licht houdt, zie je zwarte gaatjes (oliekliertjes). De bloempjes zijn geel van kleur met prachtige opstaande meeldraadjes. Op elk meeldraadje zit een glanzend knopje. Aan de randen van de bloemblaadjes bevinden zich ook oliekliertjes met de stof hypericine. Deze inhoudsstof zorgt voor een donkerrode oliekleur. De plant bloeit uitbundig, want achter elk bloempje wachten nieuwe knopjes om ook open te gaan.

In vroegere tijden werd de plant voor verschillende doeleinden gebruikt. Bij wondgenezingen en verkoudheid. Het verhaal gaat, dat ook de lijfarts van Nero het Sint-Janskruid bij zijn patiënt gebruikte. Het was immers een plant die de duisternis probeerde te verdrijven. Een oude benaming van de Sint-Janskruid is: Jaag-den-Duivel. Lucht die wij inademen bestaat niet alleen uit zuurstof en andere scheikundige stoffen; de lucht bevat ook levenslicht en wordt gelijk met de andere stoffen aan ons gegeven. De kosmische kracht, het levenslicht wordt door de Sint-Janskruid opgevangen. Daar waar licht is, verdwijnt de duisternis. De duisternis van het kind is de angst, moedeloosheid, apathie.

Hypericum is in staat om in de hersenen orde op zaken te stellen. Vooral in het limbische gedeelte; het emotionele deel van de hersenen. Het gevoelige kind, dat van nature openstaat voor de wereld om zich heen, kan weleens te veel indrukken opnemen. Zijn hoofd maakt
overuren en dan is het Sint-Janskruid dat het kind helpt bij het verwerken van alle prikkels. Zo kan door deze plant een druk kind rustiger worden en een ander juist levenslustiger. Hypericum vitaliseert de zenuwwerking van het kind en het kruid probeert de ergste pieken en dalen af te vlakken. Natuurlijk zijn de inhoudsstoffen o.a. de hypericine hier mede verantwoordelijk voor maar er is nog iets. Zoals zojuist al vernoemd: Hypericum zit boordevol levenslicht. Zij verspreidt talloze lichtjes om zich heen. Dit levenslicht wordt in de organen, weefsels en in elke cel opgenomen. In elke cel van ons lichaam zit een receptor die dit licht ontvangt en communiceert met andere cellen. Een van de voorwaarde voor een goede gezondheid is de lichtcommunicatie van de cellen onderling. Er past ons een grote dankbaarheid voor dit plantje. Het kind leeft in een wereld waar veel negativiteit te vinden is. Het is fijn dat de plantenwereld het jonge kind kan helpen met een levend-licht-plantje. Zoals al vermeld staat in dit boek, willen wij er uitdrukkelijk op wijzen dat gebruik van dit kruid Hypericum niet samengaat met reguliere medicatie.

Wanneer kunt u Sint-Janskruid voor het kind gebruiken?
Hyperactiviteit, concentratieproblemen, somberheid. angst, slecht slapen, bezorgdheid, onevenwichtigheid, chaotisch gedrag, hyperventilatie, bedplassen, lusteloosheid, traagheid, neerslachtigheid in de winter.

Voor meer informatie en contact kruidenvrouw.nl