Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar de geneeskracht van kruiden en wil je de kleine kwalen van jou en je gezinsleden op een natuurlijke manier aanpakken, dan is dit de cursus voor jou!

In je naaste omgeving, bijvoorbeeld de tuin, in het park of bos groeien de meest geneeskrachtige planten.

De mens is vergeten dat we vroeger, voor onze gezondheid, afhankelijk waren van de natuur.         De apotheek groeide om ons heen!

Hoe leuk is het om zelf je crème/zalf, tinctuur, kruidenolie, kompres, capsules, hoestdrank en nog veel meer te maken met de kruiden die je dagelijks om je heen ziet.

Wat is het doel van deze cursus:

  • De medicinale kruiden (her)kennen, proeven, voelen en de kracht ervan ervaren.
  • Simpele middelen maken om kwalen en ongemakken aan te pakken.
  • Lekker bezig zijn met en in de natuur.
  • De bewustwording van de geneeskracht om je heen en het vertrouwen erin krijgen om er daadwerkelijk wat mee te doen.

De meeste informatie die we bespreken krijg je op papier. De cursus is puur voor jezelf, dus geen toetsen, diploma of certificaat. Wel af en toe eens een thuisopdracht om met een kruid te gaan experimenteren.

De cursus bestaat uit 20 lessen verspreid over 10 maanden.

Iedere maand gaan we aan de slag met een ander thema.

Thema’s zijn:

– Probleemloze huid:

Hierbij combineren we theorie over de meest voorkomende huidaandoeningen, zoals acné, rimpels, slappe en/of droge huid, met de best werkende kruiden hiervoor en maken o.a. een heerlijk ruikende meukvrije crème afgestemd op jouw huid.

– Hoe overleef ik de winter:

De winter gaat vaak gepaard met een loopneus, hoest, griep en nog meer van die ongein. Dus ik vertel je alles over hoe je je weerstand verhogen kunt. Mocht je toch geveld worden door griep of verkoudheid dan kan je met je zelfgemaakte firecider, hoestdrank en gorgelmiddel de strijd aangaan.

– Vrouwenkwalen? weg ermee!

De menstruatie en overgang zijn geen pretje! Met bepaalde kruiden kun je je lijf weer beter in balans brengen. We bespreken de meest voorkomende kwalen en bijbehorende kruiden. Daarmee maak je een heerlijke “anti-drijf uit mijn bedthee” of  menstruatie regulerende thee afhankelijk van de leeftijd. En  natuurlijk een anti-zwaartekrachtcrème voor een blije boezem.

Er wordt ook aandacht besteed aan mannenkwalen, want zij komen er ook niet altijd ongeschonden vanaf.

– EHBO het snel oplossen van pijntjes:

Deze lessen maak je je eigen EHBO doosje, handig voor op vakantie.

We behandelen de meest voorkomende ongelukjes in en om het huis, in de sporthal of op vakantie.

Je maakt producten tegen builen, blauwe plekken, de campingverstopping/diarree, wondjes, muggenbulten enz.

– Kruidig eten: Keukenkruiden, het klinkt alsof het alleen voor het lekker is, maar wist je dat er een enorme geneeskracht in deze kruiden schuilt. Er zijn legio kruiden die onze spijsvertering ondersteunen, dus ze maken het onze maag en darmen gemakkelijker en als je weet dat 80% van je gezondheid van je darmen afhangt snap je waarom ik in deze cursus graag aandacht aan deze kruiden geef. We gaan ze natuurlijk proeven en er van alles mee maken.

– Fris en fruitig het voorjaar in! Deze lessen zijn gericht op het opschonen van het lichaam.                 De bloedreinigende en nierstimulerende kruiden komen hier aan bod. Je maakt je eigen reinigingspakket: Thee, scrub, voetenbad, je gaat aan de slag met reinigingskuren.

– Heel wild wildplukken: het mag ook rustig aan natuurlijk. In de eerste les van deze maand (voorjaar) gaan we er lekker op uit in het streekbos om te zoeken naar eetbare planten, bomen en struiken. Niet dat ik je dan op een stam laat knagen, maar de bloesems/bessen van bomen en struiken zijn ook vaak eetbaar. Eigenlijk is alles eetbaar, maar sommige dingen eet je maar één keer, ik vertel dus ook wat je absoluut niet moet eten omdat je er anders bij neer valt. De tweede les gaan we koken met van alles uit de tuin.

– Soepel door het leven heen dansen: aandacht voor gewrichten en spieren. Maak je eigen massageolie en je gaat aan de slag met het meest gehate onkruid ter wereld: heermoes. Maak van je ergste vijand je beste vriend!

– Vallende blaadjes: aandacht voor winterdip, stress, nervositeit, stress gerelateerde klachten zoals hoofdpijn. Je grijpt snel naar een paracetamolletje bij hoofdpijn, maar zijn er ook alternatieven voor? Zeker weten!

–  Bomen voelen en ervaren: boomknuffelen wordt vaak gezien als zweverig en geitenwollensokkerig, maar heb je wel eens tegen een boom aan gezeten en zijn energie gevoeld? Ook zijn veel, misschien wel alle, bomen geneeskrachtig dus er valt veel te leren over deze reuzen.

 

Tijd: donderdagochtend: 09:00 – 12:30 of

         donderdagmiddag: 13:30 – 17:00 

 

Datum:              

september:      8 + 22                         

oktober:      6 + 27                                

November:    10 + 24                              

December: 8 + 22                               

Januari:         12 + 26                             

Februari:         9 + 23                            

maart:             9 + 23                            

April:           6  + 20                              

mei:           11 + 25                             

juni: 1 + 15

Docent: Annet van der Tweel

Adres: Zuiderdracht 14 in Oosterblokker

kosten €675,-

maximaal 12 deelnemers

voor meer informatie en opgeven voor de cursus:

annetkruidenadvies@quicknet.nl of bel 0229-245921 of 06-10160034