Oosterblokker
Stop candida met het bloedgroepdieet
schrijver Carel Hoffman ISBN 90-808821-1-9
Enkele gedeelten uit het boek
Eigenlijk mag het een wonder heten dat iemand ooit op het idee is gekomen dat de nu volgende enorme variëteit aan symptomen wel eens gemeenschappelijk oorzaak zou kunnen hebben. Want candida kan een waslijst aan klachten veroorzaken. Hier volgen enkelen.
Problemen van het spijsvertering opgeblazen gevoel afwisselend diarree, obstipatie, maagzuur enz.
Overgevoeligheid voor voedsel, luchtjesparfum, veel terugkerende infecties, psychische klachten, huilbuien, depressie angst en paniek aanvallen , hormonale klachten hypoglycamie, endiometrose, verlies van libido, huidklachten zwemmerseczeem, uitslag jeuk, en chronische vermoeidheid spier en gewrichtspijn tintelende en slappe spieren.
Candida is een gistsoort, een eencellig organisme dat tot het plantenrijk behoort. Gist plant zich ongeslachtelijk voort. Uit een enkele candidacel kunnen duizenden nieuwe cellen groeien.
Een candida cel is rond met een duidelijke celwand en kern. Normaal gesproken veroorzaakt de aanwezigheid van gist in het lichaam geen problemen Hij doet nuttige arbeid in de darmen maar zij kunnen in bepaalde situaties van vorm veranderen. Er ontstaan draden waarmee zij kunnen vasthechten en gaat het naar de richting van een ziekmakende Candida. Albicans
Het probleem ontstaat op het moment dat het afweersysteem verzwakt is of het helemaal laat afweten.
Enkele oorzaken zijn: de Antibiotica, synthetische hormoonpreparaten waaronder de pil, suikerhoudende voeding, stress, parasieten en nog andere factoren o.a. amalgaamvullingen.
Bij de ziekelijk vorm van candida neemt het aantal gistcellen toe. In een zeer rap tempo. Als het immuunsysteem langdurig op dit uit de hand gelopen systeem moet reageren ontstaat er bij het immuunsysteem een soort metaal moeheid . Bovendien kan de candida zich camoufleren en dat het immuunsysteem ze niet herkent. Candida gaat zich verspreiden richting vagina en bloed.
Als zij in het bloed komen , de darmen lekken , dan komen zij ook bij de hersenen.
Er komen nu biochemische processen omdat de gistcel toch een soort stof afscheidt waar de hersenen niet op zitten te wachten. Dit verklaart dat de candida patiënt ook geestelijk moeilijke tijden doormaakt . Maar ook de hele voeding naar de cellen verloopt niet naar wens. Er wordt minder goede stoffen opgenomen door lekkende darmen en de mens wordt zwakker.
Maar er zijn genoeg kansen om te herstellen Allereerst een dieet het versterken van het immuunsysteem vooral vitaminen en mineralen maar niet te vergeten anti oxidanten. Glucosamine als voedingssupplement
Diagnose vast te stellen bij candida is moeilijk. Een vraaggesprek met arts of therapeut, het invullen van een candida-vragenlijst en een speciaal bloedonderzoek geven een goede richting aan voor het vaststellen van deze aandoening.
Het dieet voor candida kan gecombineerd worden met het bloedgroepdieet. Over het bloedgroepdieet zegt het boek het volgende
“ het bloedgroepdieet is een geheel nieuwe op wetenschappelijke kennis gebaseerde manier om een maaltijd vast te stellen Er zijn geen foute of goede voedingsmiddelen, wat fout is wordt bepaald door de bloedgroep. Voor elk van de bloedgroepen zijn er voedingsmiddelen die heilzaam, neutraal, zijn of voedingsmiddelen die men beter kan vermijden.
Het basis idee van het dieet is simpel, eet wat past bij je bloedgroep en pas op voor de voedingsmiddelen die onverenigbaar zijn met de bloedgroep. Let op het bloedgroepdieet is geen candidadieet het is de basis waarbij het candida dieet steun aan heeft . Men bouwt hierop verder.
Mooie lente toegewenst,
Trudy van Diepen.
—-
De Heemst
De Griekse naam voor de Heemst is Althaea officinalis. Een Griekse naam die leidt ons naar het woord Althamainem, wat genezen betekent .
Een kruid waar vroeger veel gebruikt van werd gemaakt. Voor allerlei kwalen werd het kruid ingezet. In de Romeinse tijd werd de Heest ook als groente gegeten.
Ik denk dat er weinig mensen de Althaea kennen. Jammer. Het is een prachtige plant. Heemst wordt twee meter hoog. De plant heeft iets bijzonders: de bladeren. Die zijn fluweel-zacht. Ik ken geen plant, die zulke zachte bladeren heeft. De Althea
is ook een brede plant en zo in juni komen allerlei witte bloemetjes aan de plant. Bloemen met roze-violette meeldraden.
Het was een tijdje stil rond de Althea. Andere kruiden zoals de Malva, in het Hollands Kaasjeskruid, namen zijn taak over. Maar tijden veranderen, ook in het kruidenland.
Wat is het bijzondere aan de Heemst? Op welke manier kan hij ons helpen? Als je het zachte blad zie, weet je al welke richting wij gaan: naar de slijmvliezen. Niet alleen naar de slijmvliezen van de longen, maar ook die van de maag, darm en urinewegen.
Bij gevoelige en of ontstoken slijmvliezen van maag darm, longen en urinewegen staat de Heemst klaar om te helpen. Het kruid heeft zoveel slijmstoffen in zich en juist deze stoffen zijn een weldadig voor de aangedane slijmvliezen,. Zij verzachten het geheel en mogelijkerwijs stoppen zij de ontstekingen.
In deze situaties is het wel raadzaam naar een arts te gaan. In vele situaties zal hij het geen probleem vinden, de Heemst te gebruiken.
De Althaea kan zelfs een hulp zijn bij de ziekte van Crone. Maar dan schakelt het kruid nog twee kruiden erbij; de Smeerwortel en de Canadese geelwortel.
Heemst hoort bij de gevoelige mens. De gevoelige mens, die een tijdje de warmte mist. Dit kruidje heeft een verwarmende sfeer in zich en geeft die aan de mens, waardoor hij zich beter gaat voelen.
Niet zo gek deze gedachte, want vroeger tijdens rituelen werd al de Heemst ingezet om de mens geestelijk sterker te maken.
Warmte en weer een beetje verder groeien.
—
De lente komt
De lente komt, nu nog sneeuw, maar straks staan de kruiden te popelen om te voorschijn te komen. Iedere bloem wil weer zijn eigenheid laten zien.
Eigenheid, doet mij denken aan de lymfe. Het Griekse woord lymfe betekent lichtdrager. Ons lymfesysteem vertegenwoordigt ons eigen licht. Wie zijn wij en laten wij dat ook zien, wie wij zijn. Een moeilijk stukje op onze levensweg.
Kinderen hebben vaak ook moeite om hun eigen aard te laten zien. Op school is meegaan met de massa de meest veilige weg voor hen. En je ziet het aan ze: ze tieren niet, moe, wit, slechte concentratie, veel ziek of bijna ziek. En als na een doktersbezoek niet iets ernstig geconstateerd is, dan zou het er op wijzen dat het lymfesysteem even wat aandacht moet krijgen.
Gelukkig heeft de natuur voor die kinderen een kruidje. Een lymfekruid. Het is de Walnoot, of te wel de Juglans regia. .
Jammer dat de Hoge Heren, de BoBo s in de gezondheidssector, de Juglans als tinctuur verbieden. Maar wij kunnen er toch gebruik van maken op een mildere manier. Pluk de bladeren van de Walnotenboom. Doe de bladeren in het badwater van het kind of maak van 15 gram blad op een halve liter water thee en drink een kopje per dag. Je kunt bladeren ook drogen en zo heb je een voorraadje voor de winter. Een grote tuin? Dan is misschien een idee een notenboom te planten bij de zandbak van uw kind. Wat zou het trouwens leuk zijn een boom bij de school te plaatsen.
—
Raadgevingen vanuit de natuur
Natuurlijke tips voor uw vakantie
- Zon
Het geluksgevoel, dat de zonnestralen biedt, beïnvloedt het welzijn van de mens. Ook wordt door de zon vitamine-D aangemaakt en hierdoor het hormoon calcitriol. Dit hormoon beïnvloedt de calciumopname en is belangrijk voor de botaanmaak.
Lavendel en de brandende zon horen bij elkaar. Wij kunnen de kracht van de lavendel gebruiken. Heeft u plannen te zonnen of heeft u te lang in de zon gezeten, smeer dan lavendelolie of lavendelwater op de huid. Deze plant helpt de grote hitte af te voeren.
- Beestjes
Een van de meest ongenode gastheren is de teek. In enkele gevallen draagt zij de borrelia –bacterie bij zich. Deze bacterie is de oorzaak van de ziekte van lyme. Als u gebeten bent door een teek, is het raadzaam om naar een huisarts te gaan Vraag de meest betrouwbare bloedtest op dit gebied . In vele gevallen is een antibioticakuur de beste optie.
Wilt u deze kuur niet nemen, neem tinctuur van de zonnehoed, cats claw, of oost-indische kers. Hierbij willen wij u erop attenderen dat nacontrole door een huisarts absoluut noodzakelijk is.
- Voeding en vocht
Buikklachten kan zich uiten in diarree. Een aandoening die veroorzaakt wordt door virussen en of bacteriën. Bij geïnfecteerd voedsel kan men een ‘schoonmaakkruid’ nemen. Een van de kruiden die sterk werkt om de afvalstoffen uit ons lichaam te krijgen is de braam. Verse blaadjes of de thee of tinctuur
- Blessures
Als u een wond heeft, bekijk dan hoe hij eruit ziet.
Als het een oppervlakkige wond is kunt u het beste goudsbloemzalf gebruiken. Het kruid goudsbloem is een soort jodium, zij ontsmet de huid. Ook kan deze zalf littekenvorming zoveel mogelijk voorkomen. Is de wond pijnlijk, dieper en meer gekwetst dan gaat de voorkeur naar smeerwortel. Smeerwortel stilt de pijn, ontsmet wonden, verbetert de doorbloeding, en maakt nieuw celweefsel aan bij de gewonde huid.
- Nervositeit
Bepaalde personen ondervinden een stressgevoel op hun vakantie omdat zij niet in staat zijn terug te vallen in rust en ontspanning. Dit openbaart zich in rusteloosheid, geïrriteerdheid en slapenloosheid. Ook op dit gebied zijn er kruiden die de mens terzijde staat.
Citroenmelisse is in staat het ritme te herstellen. Het vermogen om te ontspannen na een drukke werkdag, of te ontspannen na een drukke periode van werkzaamheden. Gebruik verse of gedroogde blaadjes in de theepot, of tinctuur van dit kruid.
Wij wensen u een mooie vakantie!
Bron: De Kruidenkoffer.
—
Virus remmende kruiden
Informatie uit het boek De Kruidenkoffer
Virus, virusmedicatie, virusvaccinatie, dagelijks horen wij deze woorden via de radio en zien de berichtgeving op de televisie en in de krantenberichten.
Ook de bijbehorende consequenties: ziekte, sterfgevallen, fabrieken die stil liggen, komen ook deze dagen ons ter ore.
In deze veelvoud van dreigingen en donkere scenario’s heb ik de behoefte om iets te vertellen over de virusremmende kruiden.
Infecties – of zij nu veroorzaakt zijn door bacteriën, virussen of schimmels – treden alleen op als onze weerstand op een laag pitje
staat, en dat gebeurt zo nu en dan in ons leven. Ziek geweest, veel gewerkt, verhuizing, verdriet dat verwerkt wordt, allemaal zaken die onze weerstand tijdelijk onder druk zetten.
In zo’n periode kunnen wij er toch op letten zoveel mogelijk onze weerstand weer op te krikken door goed op onze voeding te letten,
meer te rusten, extra vitaminen en mineralen te nemen. Maar vergeet ook het emotionele aspect niet. Het besef dat verdriet
verwerkt moet worden, dat alles in het leven dient om geestelijk te groeien, maakt dat wij niet in een slachtofferrol belanden
maar moedig aanvaarden dat wij door sommige periodes heen moeten. Met die gedachte versterken wij ook onze weerstand.
Een belangrijke werker in ons lichaam, die zorgt voor een goede weerstand is het immuunsysteem. Onder dit stelsel
vallen veel organen die met onderlinge samenwerking zoveel mogelijk het lichaam sterk en weerbaar maakt in tijden van nood.
Geneeskrachtige planten kunnen op twee manieren aangewend worden bij infecties. Behalve de virusremmende werking die zij
hebben zijn veel planten in staat de weerstand van ons lichaam te verhogen.
Virussen kunnen beschouwd worden als een levend organisme die – in tegenstelling tot een bacterie – alleen kan leven in celweefsels.
Het liefst kruipt de virus in een cel en neemt bezit van het nieuwe huis. Als het goed bevalt vermeerdert zij zich en
binnen enkele dagen worden vele cellen in beslag genomen en wij worden ziek.
Virusremmende kruiden proberen de cellen en vooral de celwand zo sterk te maken dat de virussen niet binnen kunnen dringen.
Maar deze planten doen nog meer. Zij helpen het immuunsysteem, die in deze periode het druk heeft, om de aanvallers te lijf te gaan.
Enkele planten met sleutelwoorden noem ik op:
Goudsbloem: de lymfe, een onderdeel van het immuunsysteem en de stofzuiger van ons lichaam wordt geactiveerd.
Bloedzuiverend. Een virusremmer.
Citroenmelisse: het autonome zenuwstelsel wordt gekalmeerd, minder angst, angst verlaagt onze weerstand, helpt de milt.
Een virusremmer.
Zonnehoed: de lymfe maakt meer antistoffen aan die helpen bij bestrijding van infecties, maakt interferon; deze zorgt
voor sterke celwanden. en virusremmer.
St.-Janskruid: zorgt voor doorstroming, heft blokkades op. Een virusremmer.
Kamille : koorts en pijn bestrijder. Geschikt voor jonge kinderen. Ontkramper. Een virusremmer.
Braam: een schoonmaker van het lichaam. Verhoogt de weerstand. Helpt de lymfe. Een virusremmer.
Wees niet bang en ga aan de slag. Neem enkele toppen van de plant of koop het kruid in gedroogde versie, vul een theepot met
heet water, even de kook eraf, de kruiden erin, wacht even tien minuten om te laten trekken en drink van deze virusremmende thee.
—
Lyme
Informatie uit het boek de kruidenkoffer:
Wij willen u over dit onderwerp uitgebreid informeren omdat er in ons land een sterke toename is van het aantal mensen dat besmet is door de tekenbeet.
De ziekte van Lyme ontstond dertig jaar geleden toen een mysterieuze aandoening de kop opstak in het dorpje Old Lyme in Amerika. In het voorjaar van 1975 kreeg een aantal jongeren tegelijk verschijnselen van iets wat op reuma leek. Artsen konden geen verklaring vinden voor het ziektebeeld van de kinderen totdat men het in verband bracht met de ziekte die eerder in Europa beschreven werd als de tekenbeetziekte.
Na een tekenbeet kan een borrelia burgdorferi-bacterie in de bloedbaan komen. Hoewel de bacterie in elk orgaan kan huisvesten ontstaan de meeste ziekteverschijnselen in de spieren en gewrichten. Ook kunnen hersenfuncties aangetast worden. Klachten zijn ondermeer: chronische vermoeidheid, pijnen, angsten, algehele malaise, stemmingswisselingen, depressies.
Hoe te handelen? Indien u gebeten bent door een teek dan is het raadzaam om direct naar de huisarts te gaan. Ook bij het vermoeden ervan, al is dat jaren terug.
Vraag de meest betrouwbare bloedtest op gebied van lyme aan. In vele gevallen is een antibiotica- kuur de beste optie Als u om wat voor reden geen kuur wil nemen dan kan u het kruid de zonnehoed, Echinacea, innemen. Wij willen u er wel op attenderen dat nacontrole door een arts absoluut nodig is.
Waarom deze ziekte mij raakt is dat iemand huilend van blijdschap naar mij toe kwam. Waarom? Hij had de ziekte van Lyme. Na jaren van onzekerheid, onbegrip, oververmoeid, aanstellerij, het zit tussen je oren, het niet serieus worden genomen, beter met je energie omgaan, iedereen heeft wel eens pijn, niet concentreren, veel onbegrepen ziekenhuisbezoek, enz. enz. was er eindelijk een diagnose vastgesteld: Lyme.
Een factor van late constatering van de aandoening is de soort bloedtest die men afneemt. Er zijn verschillende bloedonderzoeken die de ziekte kunnen aantonen, vraag de allerbeste test aan. Ik stuur iedereen, waarvan ik vermoedens hebt van Lyme naar het Oosteinde Walborg kliniek in Amsterdam Zij hebben hele goede test methoden. Er werken in deze kliniek integere artsen die respectvol met de vaak wanhopige patenten omgaan.
Ik wens iedereen die deze ziekte heeft een volledig herstel.