Kruid van de maand: Laurier.

De planten hebben zich teruggetrokken en houden hun winterslaap. Tijd om naar onze gedroogde kruiden te kijken, verzameld in de zomer. Dit keer wil de laurier het woord.
De Latijnse naam van deze plant is Laurus Nobilis. De naam staat voor kracht, wijsheid en glorie. Deze symbolen kwamen tot uiting tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene; de sporters werden gekroond met een lauwerkrans.
De plant is afkomstig uit de streken rond de Middelandse Zee. Het hele jaar door is de laurier een groene struik met leerachtige onbehaarde en aan de rand verdikte bladeren. De struik heeft in de zomer witachtige bloemetjes en de vruchtjes lijken op zwarte harde besjes.
Nicolaas Culpeper, de vermaarde Londense arts uit de middeleeuwen, schrijft in zijn beroemde boek: The Complete Herbal het volgende over dit kruid: laurier is bijzonder verzachtend bij alle kwalen van gewrichten, zenuwen, spijsvertering en aderen die worden veroorzaakt door kou. De olie van de laurier helpt bij tegen verlamming stuipen, trillingen en gevoelloosheid in elk lichaamsdeel.
Wat maakt de laurier zo bijzonder? Naast de vitaminen, mineralen, looistoffen en bitterstoffen is er nog iets waardevols in deze plant; namelijk de etherische olie. Deze olie heeft zijn eigen geur en is waardevol voor onze gezondheid
Deze geuren zijn de moleculen ervan van de olie, die via onze neuszenuw naar de hersenen toegaan. En in de hersenen komt een reactie op deze ontmoeting. Zij seinen de nodige prikkels naar hele lichaam. Een duidelijk voorbeeld van dit verschijnsel is het stomen met kamille bij holteontstekingen; de geur van het kruid doet zijn werk; namlijk de anti-septische werking.
Hoe kunnen wij etherische olien ontmoeten? Door in de tuin te lopen bij geurende planten, door de planttedelen te verhitten in water of olie, en door de kruiden te verbranden. Met deze procedures komt de geurmoleculen vrij. Het spreekt voor zich dat de hersenen zijn niet zo blij met de synthetische geuren die wij kopen.
De energetische werking van laurier is, zoals men het in de middeleeuwen al door had, het geven van kracht en warmte en ontspanning aan de mensen. En in al die situaties die dit verhinderen de kou, de stress, de verkramptheid, probeert de laurier de kracht van de mens te herstellen
Laurierblaadjes kunnen vers of gedroogd gebruikt worden. Heeft u een plant in de tuin kijk voor de zekerheid of het laurus nobilus is. Een plant die erop lijkt is de Laurierkers: de Prunus laurocerasus Deze plant is giftig.

Hoe kunnen wij de laurier gebruiken?
Thee : twee laurierbaadjes kneuzen overgiet deze met kokend heet water en 10 minuten in een theepot trekken. Drinken bij spijsverteringsproblemen; boeren, winderigheid en diarree. Zorgt voor rust in de spijsvertering.
Of wij maken laurierolie. Enkele gekneusde blaadjes in de zonnebloemolie, cocosolie of olijfolie. Enkele uren laten trekken op een theelichtje of au bain-marie. En klaar is de laurierolie. Smeren reumaplekken, kneuzingen, jichtplekken. Zorgt voor pijnstilling.
Of wij verbranden enkele blaadjes in een kommetje. De rook verdrijft de stress in jezelf en op de werkvloer . Zorgt voor ontspanning.
Of wij gebruiken de blaadjes bij het bereiden van de maaltijd en laten ze het met het gerecht meekoken. Het eten wordt smakelijker en beter verteerbaar. Zorgt voor een betere vertering.
Of wij strijken blaadjes met een stoomstrijkijzer en leggen deze op ons hoofd bij migraine. Zorgt voor afname van de hoofdpijn.
Of wij zetten een schaaltje blaadjes in een kast waar de muizen zich thuisvoelen. Zij vertellen dit aan de mede-muizen en hun thuisgevoel is weg. Zorgt voor muisvrije ruimten