De   Vakopleiding voor Kruidengeneeskunde te Haaren (NB) zocht  een locatie in Noord-Holland  en een docent kruidengeneeskunde. In 2004  startte de  kruidenopleiding  in Oosterblokker met Trudy van Diepen- Stam als docent.  

Het eerste jaar zijn de lessen  in de Molen de Krijgsman.   Er wordt een schuur gebouwd achter het huis van Trudy en opeens komt het idee hier een leslokaal voor de kruidenopleiding van te maken. In enkele maanden moet  de locatie  voorzien zijn met een  geverfd uiterlijk,  gordijnen, keuken, verwarming en de nodige tafels en stoelen. Het lukt en in 2005 is lesruimte klaar om de leerlingen te ontvangen.
En dat zijn er vele:  Uit  Groningen,  Sneek, Breda  komen ‘s morgens de auto’s het pad  opgereden om kruidenlessen  te volgen. Deze verre cursisten zijn jaloers op de cursisten  die op de  fiets er in tien minuten zijn. De  cursisten hebben heel verschillende achtergronden:   verpleegkundigen, therapeuten, studenten en ook ouders  die de gelegenheid aanpakken om zich  te verdiepen in de wereld van de kruiden om zo binnen het gezin daadwerkelijk deze  te gebruiken.
Deze kennis  is een  hernieuwde kennismaking met het gedachtegoed  van onze grootouders   en generaties daarvoor. Hoe ging men bijvoorbeeld vroeger om met virale of bacteriële infecties? Het is interessant om te weten dat men in dit geval met   tijm,  rozemarijn en de salie werkte. Men  maakte olie en  thee en probeerde  zo  de ziektemakers op afstand te houden of te verzwakken. Deze kruiden kunnen nu nog steeds gebruikt worden voor deze  aandoeningen.

Toen ik vorig jaar in de krant  las dat een psychiater in deze regio  Ritalin een zege vond voor het kind gingen mijn gedachten  naar natuurlijke medicaties. Samen bespreken wij dit in de les. De cursisten en de leerkrachten  praten veel over hun houding  tegenover  de reguliere hulpverlening. Ons motto is: val elkaar niet aan,  en  werk  vanuit je eigen kennis en kunde.
En deze kennis en  kunde  blijven zich ontwikkelen. Tien jaar geleden werden tientallen kruiden besproken en met toetsen afgerond. Nu zijn er nieuwe ontwikkelingen. Maakten wij vroeger zalven en tincturen van het kruid, nu is het assortiment uitgebreid. We maken allerlei crèmes , slaapzakjes gevuld met kruiden,  zonnebrandbeschermers,   deodorants, tandpoeder, scrubs,  bodymilk, hoestdranken en kruidenwijnen.    Alles gemaakt met planten uit de natuur.

Maar er is nog een andere ontwikkeling.  Misschien komt het door de grote dreiging  om de kruiden als medicijn te verbieden. Donkere wolken boven de kruidentuinen!   De laatste trend op dit gebied  –  als opleiding  gaan wij volledig hiermee akkoord – is het wildplukken. Heerlijke gerechten  maken wij nu.   Soepen, pesto’s,  salades   en niet te vergeten de kruidenbroden.  En zo gaan de kruiden toch naar binnen in ons lichaam.
Trok Trudy   tien jaar geleden de kar alleen,  nu telt haar Kruidencentrum  twee artsen en vier kruidendocenten.   Deze mensen verzorgen die de lessen van de cursussen en opleidingen.

En zo gaat wij verder.  Wij ontdekken de Bachremedies,en de de kinderremedies.  Deze medicaties hebben een werking op onze gemoedstoestand. Er worden prachtige tekeningen van de kruiden gemaakt. Oud-cursisten geven al weer workshops, schrijven artikelen, organiseren kruidenwandelingen en enkele afgestudeerden hebben nu hun eigen kruidenpraktijk en verkopen hun kruidenproducten.
En wij gaan verder,  genietend van de mensen die enthousiast   naar onze lessen komen.

Trudy van Diepen